Prikaži naročilnico
Brokoli, surov (užitni deli), 100g
Energija: 30 kcal, 140 kJ
Ogljikovi hidrati: 6.64 g
-sladkorji: 1.7 g
-vlaknine: 2.6 g
Maščobe: 0.37 g
Beljakovine: 2.82 g
Voda: 89.30g

Brokoli, listi, surovi, 100g
Energija: 10 kcal, 30 kJ
Ogljikovi hidrati: 5.24 g
Maščobe: 0.37 g
Beljakovine: 2.98 g
Voda: 90.69g

Zelenjava: Brokoli


Glede na to, da je brokoli zaradi svoje biološke vrednosti in sestavin pomemben za uravnoteženo prehrano, so na tržišču dostopna različna prehranska dopolnila, ki vsebujejo izvlečke svežega brokolija, s pomočjo katerih lahko dopolnjujemo običajno prehrano.

Brokoli ima visoko prehransko vrednost. 100 g jedilnega dela vsebuje približno 3 g beljakovin, 3,1 g ogljikovih hidratov in 3,1 g prehranskih vlaknin. Kot večina druge zelenjave imajo zelo nizko energijsko vrednost, 100 g daje le 113 kJ oziroma 27 kcal. Vsebujejo veliko rudnin (železa 8,8 mg, kalcija 28 mg, natrija 12 mg, kalija 340 mg, fosforja 66 mg in cinka 0,6 mg) ter vitaminov (vitamina B1 0,04 mg, vitamina B2 0,12 mg, niacina 1,8 mg, vitamina C 54 mg, vitamina B6 0,17 mg, folne kisline 123 mcg, vitamina A 2 mcg in vitamina E 0,88 mg).

Antioksidanti


Vsebuje tudi številne dobro znane antioksidante kot so flavonoidi, fenoli, karotenoidi (lutein in zeaksantin). Oba karotenoida sta v očesni leči in mrežnici in skupaj z vitaminom C varujejo oči pred poškodbo prostih radikalov, ki jih povzroča ultravijolična svetloba. Pomagajo preprečevati tudi nastanek srčno-žilnih bolezni. Brokoli vsebuje tudi posebne snovi, ki delujejo proti raku. To so fitokemikalije - sulforafani in indoli. Sulforafan je izredno močan antioksidant, ki učinkuje preventivno proti številnim vrstam raka. V nasprotju z vitaminom C, vitaminom E ali beta-karoteni, ki lovijo proste radikale, deluje sulforan posredno, tako da aktivira encime II faze metabolizma. S tem povečuje količino encimov, ki telesu pomagajo, da se znebi rakotvornih snovi, uničuje nenormalne celice in omeji oksidacijo - proces, ki povzroča številne kronične bolezni na ravni celic. Sulfaran izredno dobro učinkuje tudi proti bakteriji Helicobacter pylori, ki je najpogostejši vzrok za nastanek čira in raka na želodcu. Indoli se proti raku borijo tako, da vplivajo na hormon estrogen. Blokirajo receptorje estrogena v rakastih prsnih celicah in tako ovirajo na estrogen občutljivega raka dojke. Najpomembnejša vrsta indolov v brokoliju - indol-3-karbinol ali I3C - je najučinkovitejša preventiva v boju proti raku dojke. Pomemben pa je tudi 3,3'-Diindolilmetan, ki nastane pri metabolizmu indol-3-karbinola. Brokoli je poleg špinače ena izmed redkih vrst zelenjave, ki vsebuje veliko količino koencima Q 10, antioksidanta, ki je topen v maščobah in ima preventivno funkcijo pri varovanju srca.

Omeniti pa je potrebno, da brokoli poleg številnih koristnih snovi, vsebuje tudi goitrogene - naravno snov, ki lahko vpliva na delovanje žleze ščitnice, in so značilne predvsem za družino križnic. Goitrogeni so spojine, ki zavirajo delovanje tiroidne žleze, tako da se vmešavajo v privzem joda. Posledica je lahko povečanje tiroidne žleze oziroma nastanek golše.
Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Brokoli