Ponudnik: Belec
Prikaži naročilnico
Navadna kumara, z lupino, surova
Hranilna vrednost na 100 g
Energija: 20 kcal, 70 kJ
Ogljikovi hidrati: 3,63 g
- sladkorji: 1,67 g
- vlaknine: 0,5 g
Maščobe: 0,11 g
Beljakovine: 0,65 g
Hranilna vrednost na 100 g
Energija: 20 kcal, 70 kJ
Ogljikovi hidrati: 3,63 g
- sladkorji: 1,67 g
- vlaknine: 0,5 g
Maščobe: 0,11 g
Beljakovine: 0,65 g
Zelenjava: Kumare solatne
Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki.
Navadna kumara (tudi solatna kumara ali kumarica, murka; znanstveno ime Cucumis sativus) je zelo razširjena kulturna rastlina iz družine bučevk (Cucurbitaceae). Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki. Plod je zelen, trd in tudi surov užiten. Kot vse jagode sprosti svoja semena šele, ko zgnije meso. Sestavlja ga 97 % vode in je z 9,7 kcal na 100 gramov zelo reven z kalorijami. Kumara je bogata z vitamini in minerali.
Kumare zavzemajo važno mesto v prehrani kot sezonska sveža povrtnina in tudi kot zimska vložena solata. Najboljši so mladi plodovi s še nedozorelimi semeni. Značilno zanje je tudi, da je vsebina bazična, zato uravnoteža prebavne sokove.[navedi vir] Ta lastnost kumar je tudi razlog da mnoge žene kumare[navedi vir] in sok iz njih rade uporabljajo za maske v kozmetiki, nekaterim pa kumare zelo zadiše v prvi fazi nosečnosti.
Kumare zavzemajo važno mesto v prehrani kot sezonska sveža povrtnina in tudi kot zimska vložena solata. Najboljši so mladi plodovi s še nedozorelimi semeni. Značilno zanje je tudi, da je vsebina bazična, zato uravnoteža prebavne sokove.[navedi vir] Ta lastnost kumar je tudi razlog da mnoge žene kumare[navedi vir] in sok iz njih rade uporabljajo za maske v kozmetiki, nekaterim pa kumare zelo zadiše v prvi fazi nosečnosti.
Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Navadna_kumara