Marmelade, med in namazi: Marmelada figa
Sezona fig je kratka, a sladka. Podaljšamo jo lahko s slastno marmelado.
Figo ali smokvo poznamo divjo ali vzgojeno. Kot divja rastlina raste v območju od Sredozemlja do Indije, kot kulturna pa tudi v drugih (sub)tropskih območjih.
Figa je znana po izobilju vrst, med katere sodijo belica, črnica, miljska figa, laškica, pinčica, cikulina, rjavka, madona, črna petrovka, bela petrovka, zelenka, matalon, bomboni in sivka. To so vrste, ki so prisotne v Slovenski Istri, na Goriškem pa je seznam spet drugačen.
Zatorej, posegajte po slovenskih domačih figah, saj v naših krajih raste in dozoreva kar okoli 20 različnih vrst fig.
Povzeto po: http://www.planetbio.si/blog/fige-sadez-ne-razocara/
Figa je znana po izobilju vrst, med katere sodijo belica, črnica, miljska figa, laškica, pinčica, cikulina, rjavka, madona, črna petrovka, bela petrovka, zelenka, matalon, bomboni in sivka. To so vrste, ki so prisotne v Slovenski Istri, na Goriškem pa je seznam spet drugačen.
Zatorej, posegajte po slovenskih domačih figah, saj v naših krajih raste in dozoreva kar okoli 20 različnih vrst fig.
Povzeto po: http://www.planetbio.si/blog/fige-sadez-ne-razocara/